180

180 and i

In Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) 

 

"In 2014 ontdekte ik dat Amsterdam 180 nationaliteiten telt. Een wereldrecord. Direct wilde ik al deze mensen ontmoeten en interviewen. Uiteraard onmogelijk. Het bleek het begin te zijn van mijn levensproject 180".

 

Drie jaar geleden ging maker Marjolein Frijling samen met een team van diverse culturele instellingen op zoek naar 180 Amsterdammers die in een ander land geboren zijn. De geslaagde zoektocht resulteerde in een grootschalig project, waarbij in de jaren daarna de 180 Amsterdammers op verschillende manieren werden gepresenteerd. Met onder andere fotoportretten in het Parool, mini-videodocumentaires en een rondreizende expositie maakte de stad kennis met deze 180 Amsterdammers.

 

De interviews met de 180 Amsterdammers leverde naast bijzondere ontmoetingen, interessante inzichten en zelfs hilarische momenten ook ongemakkelijke situaties en gevoelens van schaamte op bij Marjolein. Ze komt tot de ontdekking dat de gesprekken uiteindelijk meer iets zeggen over haar dan over haar stadsgenoten. Na de afgelopen jaren 180 verhalen verzameld te hebben voelt Marjolein dat ze eigenlijk maar één verhaal daadwerkelijk kan vertellen: haar eigen verhaal.

 

In de voorstelling "180 and i" deelt Marjolein haar persoonlijke verhaal over de zoektocht naar de 180 Amsterdammers, wat de ontmoetingen bij haar teweeg hebben gebracht en over de verhalen die ze maar niet los kan laten.

 

Voor meer info en/of reserveren van kaarten, klik hier

Concept en spel: Marjolein Frijling

Muziek: Dwight Breinburg en Martijn Rooker

Geproduceerd door Stichting DW-RS |  Bureau Barel

Met dank aan de 180 Amsterdammers

 

 

 

180 films

 

Voor haar levensproject 180 interviewde Marjolein 180 Amsterdammers met een andere nationaliteit. Van elk van hen maakte zij samen met cameraman Casper Brink een mini-videodocumentaire. Daarnaast maakten ze ook tussentijdse compilaties (zie hiernaast).

 

Ondanks de grote verscheidenheid, ontdekt Marjolein ook overeenkomsten in de verhalen van de 180'ers. Zo is een belangrijke gedeelde opvatting onder de 180'ers dat ze bij hun vertrek uit het geboorteland, iets hebben 'gewonnen' maar ook iets hebben 'verloren'. Deze rode draad is het startschot voor het maken van een lange documentaire. In samenwerking met producent Interakt maakt Marjolein haar debuutfilm 'Win Some Lose Some | 180 Roads to Amsterdam'.

 

Concept en regie: Marjolein Frijling

Camera: Casper Brink

Montage: Dries Meinema

 

180 expo

 

Sinds 2016 wordt de expo 180 op diverse locaties in Amsterdam getoond: in vier vestigingen van de OBA en ook in  de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens de special 'Lieve Stad'.  De expo bestaat uit portretfoto’s en videodocumentaires van de 180 nationaliteiten die in Amsterdam leven.

 

Wellicht ken je een Amsterdammer met een Duitse of Marokkaanse nationaliteit. Het is zeldzamer dat men een Amsterdammer uit Kazachstan, Ivoorkust of Nicaragua tegen het lijf loopt. Toch zijn deze en nog veel meer nationaliteiten in Amsterdam te vinden. Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, gefotografeerd en gefilmd. In de expo staan de levensverhalen van de geportretteerden centraal. Ze vertellen over het leven in de stad en halen tegelijkertijd herinneringen op aan hun geboorteland.

 

Concept en regie expo 180 Amsterdammers: Marjolein Frijling

Vormgeving expo: Buro Braak - Arjan Braaksma en Geke Lensink

Research en teksten historisch materiaal: Van Gisteren

Portretten 180 Amsterdammers: Michiel van Nieuwkerk

 

 

 

180 eten

 

Voor de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2017 nodigden De Hallen Amsterdam, de OBA en het Prins Claus Fonds 180 Amsterdammers uit verschillende landen en buurtbewoners uit voor een gezamenlijke maaltijd.

 

Het diner werd bereid door Prins Claus Laureaat, chef-kok en voedselactivist Kamal Mouzawak uit Libanon, het culinaire kookduo Nadia Zerouali en Merijn Tol, en Syrische vrouwen die hun land zijn ontvlucht. Hiermee werd op smakelijke wijze de diversiteit van de hoofdstad gevierd.  Op de avond vonden er ook diverse optredens plaats van Tabula Rasa, Christhian Guerematchi en Moussé Dramé.

 

 

Concept 180 Amsterdammers: Marjolein Frijling

I.s.m. OBA, De Hallen, Prins Claus Fonds

 

180 radiolab

 

Speciaal voor de Stadsschouwburg Amsterdam is er een radiolab op maat ontwikkeld door Marjolein Frijling. Het thema dat centraal staat tijdens deze workshop is “180 Amsterdammers | Discriminatie”.

 

Radiolab is een eendaagse workshop waarbij scholieren onderzoek doen naar een actueel thema en hierover op de radio hun stem laten horen. De radio-uitzending wordt opgenomen en een week later uitgezonden via de Publieke Omroep Amsterdam (106.8).

 

 

Concept en presentatie: Marjolein Frijling

Begeleiding: Marjolein Frijling en Naomi Mac-Donald

Techniek: Arno Narain

 

 

 

 

180 foto's

 

Voor het project 180 Amsterdammers gingen  Amsterdam Marketing, Het Parool, OBA en Marjolein Frijling op zoek naar 180 Amsterdammers met een andere nationaliteit.

 

Het was een spannende en uitdagende zoektocht, maar het is gelukt: in 2016 werden al deze  Amsterdammers gefotografeerd door Michiel van Nieuwkerk en geïnterviewd door Marjolein Frijling en Story Supply. Het Parool publiceerde elke werkdag een portret van een van de 180 Amsterdammers.    Daarnaast   werden de portretten in 2016 in abri's gepresenteerd aan de gehele stad. Ook het Amsterdam Museum   nam de portretten op in  hun tentoonstelling, genaamd Stadslab.

 

 

Fotograaf 180 Amsterdammers: Michiel van Nieuwkerk

I.s.m. Marjolein Frijling, Het Parool, Amsterdam Marketing,

AmsterdamFM, Story Supply, OBA, e.a.

 

Artikel Parool over zoektocht naar 180 Amsterdammers