GALLERY

Over MF

 

Marjolein Frijling (1981) studeerde culturele antropologie aan de UvA en ging vervolgens naar de Toneelacademie in Maastricht waar ze haar regie-opleiding afrondde in 2009. In haar jeugd verhuisde ze meer dan 15 keer. Zo woonde ze als kind in Indonesië, Schotland, Engeland en Oman. Ze denkt dat dat ook een belangrijke reden is waarom ze continu bezig is met het  doorgronden van verschillende sociologische en culturele  verbanden. Ze is daarbij altijd op zoek naar de gelaagdheid  van verhalen en perspectieven. De dilemma's waar mensen en zijzelf zich in bevinden fascineert haar. Dit komt terug in al haar film-, radio- en theaterwerk.

 

Naast haar eigen projecten wordt Marjolein ook regelmatig ingehuurd als host, presentator of interviewer door verscheidene instellingen (o.a. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Soundtrackcity en  GGZ).

 

 

 

Projecten 2009 - heden


Na de Toneelacademie   werkte Marjolein veel samen met OMSK/Lotte van den Berg en Dries Verhoeven. Zo co-regisseerde zij meermaals de voorstelling Niemandsland van Dries en  ging Marjolein samen met hem en twintig vluchtelingen op tournee naar verschillende landen. Bij OMSK maakte ze de voorstelling TOREN, waarbij ze het  publiek uitnodigde  de toren van de Grote Kerk in Dordrecht te beklimmen. Vanuit vogelperspectief en met hoofdtelefoon op zoomde publiek in op de bewegingen en de diversiteit van de stad. In 2010 maakte ze Droogland voor Oerol en  Over 't IJ, een voorstelling waarbij twee eskimo's weggesmolten zijn van de poolkappen en in Nederland proberen te integreren.  In 2011 regisseerde Marjolein de voorstelling Kelder Bye bye world van Gehring & Ketelaars, waarmee ze de 1e prijs op het Amsterdam Fringe Festival wonnen. Hierdoor maakten zij een grote internationale tournee en vertoonden de  voorstelling o.a. in Australië, Zuid-Afrika, Praag en Edinburgh. In 2012 regisseerde Marjolein de voorstelling Hit The Road, een korte versie hiervan werd vertoond op de Parade in Amsterdam. Het jaar daarna ontwikkelde ze  als regisseur van The Passengers de voorstelling Road Trippin voor jeugd, die nog steeds veel gespeeld wordt op middelbare scholen en andere (culturele) instellingen . Van 2013 tot begin 2017 was Marjolein hoofdredacteur bij radio AmsterdamFM en creëerde ze naast radioprogramma's als Ritme van de Stad en Radiolab ook filmprojecten waarin thema’s als culturele diversiteit op creatieve en interactieve wijze worden gepresenteerd.  Zo ontstond hier het begin van 180, haar levensproject.  In twee jaar tijd interviewde ze alle 180 Amsterdammers en maakte van ieder van hen een korte videodocumentaire.         


180

Radiolab

Road Trippin'

Overig